2011. január 21., péntek

Nagyíts!



5. fogás
nagyíts!
Az alapötlet a következő :
ha lehet, szabadítsuk fel az osztályterem közepét, hogy ott lehessen bemutatni  a tananyagot  „nagy méretben”.
Téma: 10. osztályos matematika; geometria – bevezető ismétlés - ; a körről tanultak kiegészítése.
Megközelítés a művészet oldaláról:
1.       Rajzolj egy pontból sugár irányú  satírozással egy kört( körlapot) egy lapra  ( A/ 4-es, A/ 3-as, vagy ennél is lehet nagyobb) úgy, hogy előre nem jelölheted ki a körvonalat!
2.       Satírozz be egy lapot úgy, hogy a közepén szabadon hagysz egy körlapnyi területet!
3.       Rajzolj szabad kézzel egy kört! Töltsd ki a kör területének minél nagyobb részét egymást érintő kisebb körökkel! (...mi is két kör centrálisa?...)
Megközelítés a mozgás oldaláról:
1.       Toljátok el az osztályteremben a padokat a falakhoz. Álljatok fel egy körbe!  Igazítsátok addig, míg a lehető „legszebb” kört nem kapjátok!
2.       Egy ember keresse meg e kör középpontját, s álljon oda!  Szemmértékkel ellenőrizzétek, megtalálta-e a középpontot!
3.       Lassan induljon el a helyéről a középpontot kijelölő ember; a többiek pedig kövessék őt úgy, hogy a kör továbbra is szép kör maradjon, s a középpont is középen legyen! ( Benne rejlik a párhuzamos eltolás átélése is!)
4.       Alkossatok két kört, két középponttal!   Induljanak el a középpontok egymás felé s álljanak meg, amikor a két kör érinti egymást.
5.       Ugyanígy bemutatható a két metsző kör és a két koncentrikus kör helyzete is.
6.       Álljunk egy nagy körbe! Ezzel kijelöljük a terem egy részét, gondolatban rögzítsük ezen térrész határait. Kezdjünk el sétálgatni a körben úgy, mintha ez a kijelölt terület egy, a középpontban alulról alátámasztott nagy körlemez lenne. Kezdjünk el sétálni a körvonalon belül, s közben vigyáznunk kell, hogy „meg tudjuk tartani” a körlap egyensúlyát.
7.       Álljunk egy nagy körbe! Madzaggal jelöljünk ki egy szabályos hatszöget úgy, hogy bizonyos emberek fogják a kezükbe a fonalat. (Pl. 12 ember esetén minden második…). Más színű gombolyaggal „kihúzhatjuk” az átlókat; szögfelezőket és oldalfelezőket; vagy megnézhetjük, hogy hány fokos szögben látszik két ember egy csúcspontból, vagy ez a két ember hány fokos szögben látszik másik csúcspontokból kapcsolódva ezzel a látószög fogalmához).


Vizsgálható pl.:  AKE , amely egyenlőszárú; egyik külső szöge az AKB szög, így ez AEB szög és KAE szög összege. Mivel e két utolsó szög egyenlő, hiszen AKE egyenlőszárú, így  AEK kerületi szög fele az AKB kerületi szögnek.

8.       Nagy csomagolóppapírra előre elkészített, körbe rajzolt szabályos  hatszög segítségével kerületi és középponti szögek bevezetése; ebben az idomban a szögek nagyságának kiszámolása, ezeket a középponti szöggel összevetni; egy húrhoz ( hatszög egyik oldalához) tartozó kerületi szögek megkeresése, nagyságuk kiszámolása.
Ezután lehet általánosítani…

9. A látószögkörív bevezetése

Melyik helyre váltsunk jegyet a színházban? Miért olcsóbbak egyes helyekre szóló jegyek? Miért készítik egyes színházakban íveltre a széksorokat?




      …és egy kis művészet…:

És hogy hogyan éri el a művész a háromdimenziós hatást, (nézőpont kérdése az egész).
A megfelelő szögből nézve:
 
És rossz nézőpontból, így néz ki ugyanez:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése