2011. január 14., péntek

Babkirályválasztás


 Első fogás

Babkirályválasztás
Franciaországban, Belgiumban, Németalföldön, kivált pedig Angliában, de Németország és Svájc francia hatás alatt álló, vagy volt vidékein nagyon elterjedt a babkirály választásának vízkereszti szokása.
Az Európa nagy részén ismert hiedelem szerint Cibere vajda és Konc király vízkeresztkor és húshagyókor harcol egymással. Cibere vajda a böjti ételt, a ciberét, Konc király a zsíros, húsos ételeket jelképezi. Vízkeresztkor Konc király kerül ki győztesen – kezdődik a farsang –, húshagyókedden Cibere vajda győz, vagyis a böjt veszi át a hatalmat.
Moldvában a nevük Csontkirály és Babkirály volt. A felnőttek meséltek róluk a gyerekeknek, többek között azt is, hogy amerre a két király elhalad, illetve ahol megverekednek, ott mindig elhullajtanak valamit. A gyerekek pedig hajnalban mentek keresni, és mindig találtak is valamit – hol egy bicskát, hol egy pár zoknit, aprócska ajándékokat.

Vízkeresztkor az ünnepi ebéd étkei során egy hagyományos alakú kalács kerül az asztalra, amelybe egy babszem van belesütve. A társaság legifjabb tagja, az asztal alá bújik s látatlanban odaítéli az egyes kalácsszeleteket az asztalkör tagjainak. A kalácsot a gazda vágja fel, s ő kérdi a kis ítélőmestert, kinek adja ezt vagy azt a darabot.
Akire a babszemet magába foglaló szelet jut, az a babkirály vagy babkirályné s első dolga, hogy másik nembeli uralkodótársat, némely helyütt pedig még egész udvartartást is választ magának.

Matekórán ugyan nem ettünk babszemet rejtő kalácsot, nem is lett így Babkirályunk, de az udvartartását azért megválasztottuk.

A gyerekek kaptak egy feladatsort, amelyből önálló munka során megoldhattak tetszés szerint feladatokat.
Akinek sikerült valamelyik példának az eredményét jól kihozni, elmondhatta a táblánál. Ezzel belépett az udvaroncok sorába, pl. ő lett az udvari vadász, valamint ezzel jogot szerzett arra, hogy otthon megoldandó 5 feladatból álló példasor kap, amellyel feladatonként egy –egy plusz pontot szerezhet. Ez a feladatsor az aktuális tananyaghoz kapcsolódott, pl. a 9. osztályosoknál függvények, 10. osztályosoknál másodfokú szöveges egyenletek voltak.( Fel lehetett volna dobni az órát még, ha pl. kuktasapkát, vadászkalapot, egyéb fejfedőt nyomunk a fejükre…J )

Ízelítő a Babkirály leendő udvartartásának szánt feladatokból:

  1. Udvari vadász
Egy vadásza medvenyomokat követve 1 km-t haladt déli irányban, majd 1 km-t ment keletre, végül 1 km-t ment északra, és ekkor visszaért oda, ahonnan elindult.
Milyen színű a medve?

Fehér, mert ez az Északi (vagy a Déli) Sarkon történhetett, tehát medve csak jeges medve lehetett.

  1. Udvari kertész
Egy tavirózsa minden nap a kétszeresére nő, így 116 nap alatt növi be az egész tavat. Hány nap alatt növi be a tavat 16 ilyen tavirózsa?


          Egész tó  - 116 nap 1 tavirózsával;  fél tó – 115 nap alatt  ; negyed tó – 114 nap alatt; nyolcad tó – 113 nap alatt 1 rózsával   - tizenhatod tó – 112 nap alatt 1 rózsával  így 112 nap alatt 8 rózsa benövi az egész tavat.

  1. Komornyik
Egy zsákban öt pár piros és öt pár kék azonos méretű kesztyű van. Becsukott szemmel hány darabot kell kivenni, hogy biztosan legyen közte egy pár azonos színű kesztyű?


11 db-ot. Legrosszabb esetben kivesz 5 piros balost és 5 kék  jobbost, akkor a 11. illik valamelyikhez párként biztosan, akár piros, akár kék.

  1. Udvari borász
Van egy 3 literes és egy 5 literes kannánk. Hogyan lehet 4 liter vizet kimerni ezekkel?

A 3 literesből az 5 literesbe 3 litert töltök. Kiürítem az 5 literes edényt, ebbe áttöltöm a 3 litert. Ezután teletöltöm a 3 literes edényt, s áttöltök belőle 2 litert ( ennyi fér még bele) az 5 literesbe. A 3 literesben ekkor marad 1 liter. Kiürítem az 5 literes e edényt, beletöltöm az 1 litert; teletöltöm a 3 literes edényt, s hozzáöntöm az 5 literesben levő 1 literhez.

  1. Udvari ékszerész

Van öt láncunk, amelyek mindegyike három gyöngyből áll. Szeretnénk ezeket egyetlen nyílt, azaz kétvégű lánccá összekapcsolni úgy, hogy csak a meglévő láncszemeket használjuk. Hogyan oldhatjuk meg a feladatot a 3 láncszem kinyitásával, összeforrasztásával?

ooo  ooo  ooo ooo  ooo ezt vágjuk szét 3 láncszemmé, amelyekkel a maradékokat összeköthetjük.

ooo o ooo o oooo ooo

  1. Futár
Amikor Luca célba ért, nem volt mellette senki, de ekkor a versenyzők 1/3 –a előtte volt, a fele meg mögötte.
Hányadik lett Luca?

x x  L x x x    6-an voltak, s Luca 3. lett.

  1. Udvari tűzoltó

Az alábbi kifejezéseket gyufaszálakból raktuk ki. Egy – egy gyufaszál áthelyezésével az egyenlőségek igazzá válhatnak. Hogyan?

V = II + VIII                    VII+ V = III                    XI + XXX = X

  1. Udvari szobrász

Hány egyenes húzható egy kocka nyolc csúcsán át úgy, hogy minden egyenes két csúcsot tartalmazzon?


  1. Udvari krónikás

      Péter és Pál együtt 70 évesek. Péter ma kétszer annyi idős, mint Pál volt akkor, amikor Péter annyi idős volt, mint most Pál. Hány éves Pál?


  1. Udvari órásmester

Mekkora szöget zár be az óra kis – és nagymutatója 9 óra 40 perckor?


SinkóA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése