2012. január 2., hétfő

Babkirályválasztás - Másodfokú szöveges egyenletekkel 10. osztály


71. fogás

Babkirályválasztás   - Másodfokú szöveges egyenletekkel  10. osztály

Babkirályválasztás
Franciaországban, Belgiumban, Németalföldön, kivált pedig Angliában, de Németország és Svájc francia hatás alatt álló, vagy volt vidékein nagyon elterjedt a babkirály választásának vízkereszti szokása.
Az Európa nagy részén ismert hiedelem szerint Cibere vajda és Konc király vízkeresztkor és húshagyókor harcol egymással. Cibere vajda a böjti ételt, a ciberét, Konc király a zsíros, húsos ételeket jelképezi. Vízkeresztkor Konc király kerül ki győztesen – kezdődik a farsang –, húshagyókedden Cibere vajda győz, vagyis a böjt veszi át a hatalmat.
Moldvában a nevük Csontkirály és Babkirály volt. A felnőttek meséltek róluk a gyerekeknek, többek között azt is, hogy amerre a két király elhalad, illetve ahol megverekednek, ott mindig elhullajtanak valamit. A gyerekek pedig hajnalban mentek keresni, és mindig találtak is valamit – hol egy bicskát, hol egy pár zoknit, aprócska ajándékokat.

Vízkeresztkor az ünnepi ebéd étkei során egy hagyományos alakú kalács kerül az asztalra, amelybe egy babszem van belesütve. A társaság legifjabb tagja, az asztal alá bújik s látatlanban odaítéli az egyes kalácsszeleteket az asztalkör tagjainak. A kalácsot a gazda vágja fel, s ő kérdi a kis ítélőmestert, kinek adja ezt vagy azt a darabot.
Akire a babszemet magába foglaló szelet jut, az a babkirály vagy babkirályné s első dolga, hogy másik nembeli uralkodótársat, némely helyütt pedig még egész udvartartást is választ magának.


A Babkirály tortáját annyi szeletre vágjuk, ahányan vannak a gyereke az osztályban. Akihez a babos szelet jut, ő lesz a Babkirály vagy Babkirálynő. ( Persze lehet ez imitált, papírból kivágott torta…J )
A király / nő választ maga mellé uralkodó társat és kiválasztják felváltva, társaikat egyenként szólítva a NÉPüket.  (Esetleg fiú – lány csapat s lehet.)
Ha sokan vannak az osztályban – csoportban, akkor lehet a tartományfőnököket kiválasztani s őket csapatkapitánynak megtéve akár 4 – 5 csoporttal dolgozni az órán.
Ha csak a Babkirály és Babkirálynő udvartartása verseng a titulusokért, akkor esetleg ki lehet adni a feladatokat egyszerre oly módon, hogy pl. aki UDVARI FOTOGRFUS  akar lenni (max. 4 tanuló jelentkezhet), az kapja a fotós feladatot, ( 4 másolat szükséges ekkor) s aki közülük kész lesz s vállalja, hogy el is mondja majd a táblánál, esélyes az „állás betöltésére”.
Ezután kerül sor az udvari tisztségek betöltésére.
A tanár ismerteti a feladatot, a csapatok megpróbálják megoldani és az elsőnek jelentkező szószóló – a tisztség várományosa ismerteti a megoldást. ( Szorítsuk időkorlátok közé a megoldásra szánt időt!)
Ha hibázott, át lehet venni egy másik csapatnak a szót, s a jó megoldásért járó tisztséget!

UDVARI FOTOGRÁFUS
12X 18 cm-es méretű fényképnek körben egyforma szélességű kerete van. Határozzuk meg a keret szélességét, ha a területe egyenlő a kép területének 25 % - ával!

UDVARI KŐFARAGÓ
Egy kocka minden élét 2 cm – rel növeljük, s így térfogata 152cm3 – rel nő. Mekkora a kocka eredeti élhossza?

UDVARI FUTBALLISTA
Labdarúgó- bajnokságon, melyen minden csapat egy alkalommal játszott a többi csapattal, 55 mérkőzést játszottak le. Hány csapat vett részt a bajnokságon?

UDVARI VINCELLÉR
Egy 36literes edény tele van alkohollal. Az edényből kiöntünk valamennyi folyadékot és a helyére vizet öntünk. Összekeverés után az edényből ismét kiveszünk ugyanannyi folyadékot, mint először. Az edényben 25 liter alkohol maradt. Mennyi alkoholt öntöttünk ki először és mennyit másodszor?

UDVARI KŐMÍVES
Két kőműves együttes munkával 6 nap alatt épít fel egy falat. Hány nap alatt építenék fel a falat külön – külön, ha az egyiknek az egész munka külön 5 nappal tovább tartana, mint a másiknak?

UDVARI FUTÁR
Az 50 m hosszú menetoszlop végéről az elejére szalad a futár, majd azonnal visszatér az oszlop végére. Közben az oszlop 120 méter utat tesz meg. Mekkora utat tesz meg a futár?

UDVARI TENGERNAGY
Egy kikötőből egyszerre indul két hajó: az egyik északnak, a másik keletnek. Két óra múlva 60 km-re lesznek egymástól. Állapítsuk meg mindkét hajó sebességét, ha az egyik óránként 6 km-rel tesz meg többet, mint a másik?

UDVARI BOGNÁR
A bognár, szekérgyártó, kerekes vagy kerékgyártó szekerek kisipari készítésével foglalkozó kézműves.
240 méteres távon egy kocsi első kereke 20-szal többe fordul, mint a hátsó, amelynek kerülete 1 méterrel nagyobb az elsőnél. Mekkora a kerekek kerülete?

UDVARI DELEJEZŐ
Két elektromos fogyasztó eredő ellenállásának értéke soros kapcsolás esetén 27 Ohm, párhuzamos kapcsolás esetén 20/3 Ohm. Mekkora az ellenállásuk külön – külön?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése