2012. március 16., péntek

3. 14. PI - nap ; Albert Einstein születésnapja

  

78. fogás 



3. 14.  PI - napra és  Albert Einstein emlékére


A pi-őrület 1988-ban kezdődött: egy Larry Shaw nevű fizikus ekkor döntött úgy, hogy kollégáival körbe-körbe mennek és pitét esznek a neves szám tiszteletére. Nem véletlenül esett a választás március 14-re: az amerikai írásmód szerint ugyanis ez 3/14, ami a π első három számjegye.
A nap nem összekeverendő a másik, pi-hez köthető eseménnyel, a Pi Megközelítési Nappal, amelyet július 22-én tartanak. Nap/hónap formátumban ez 22/7, törtként pedig ennek értéke esik legközelebb a pi-hez az év napjai közül.
  




A diákok március elején kaptak egy olyan feladatot, hogy találják ki, milyen ajándékot készítenének Albert Einsteinnek a születésnapjára…
Persze azt is kiemeltük, hogy ez a nap egyébként az ún. PI – NAP is, mert a dátum : 3. 14.
Meglepően sok ajándékot készített felkért osztály, s remek ötletekkel rukkoltak elő.:









A Szilárd Leóval együtt készített hűtőszekrény makettje








Játék PI - napra :  NIM körbe- körbe

Rakjuk le a bábukat körbe, ahogy az ábra mutatja. A játékosok egy más után vehetnek el bábukat a körből, egyszerre egy vagy két bábut lehet elvenni. Kettőt csak akkor vehet el egyszerre valaki, ha az a kettő bábu egymás mellett állt. Aki az utolsó bábut kényszerül elvenni, az a játékos veszített.

 



KÖR NIM
 
Kellékek : papírkörök az alábbi méretekben:
2 db  10 cm átmérőjű kör;
3 db  7,5 cm átmérőjű kör;
8 db   5 cm átmérőjű kör;
16db  2,5  cm átmérőjű kör;
 
22,5 X 27,5 cm-es papírlap, mint játéktábla.
 
 
1. Az a személy, akinek születésnapja a legközelebb van Pi naphoz kezdi a játékot azzal, hogy egy kört valahova a táblára lerak. Bármilyen méretű körrel lehet kezdeni.
2. Amikor rak, arra kell ügyelni, hogy a lerakott kör teljes egészében a táblán legyen, és nem lehet mozgatni a játék során a már lerakott köröket..
3. A második játékos elhelyez egy kört a táblán. Egy új kör soha ne érjen egy korábban elhelyezett darabhoz, és mindig teljesen rajta legyen a játéktáblán.

4. Játsszátok mindaddig, amíg lehetséges lerakni újabb kört az asztalra a fenti feltételeknek megfelelően. Az utolsó játékos, aki jogosan tehet  még egy kört a táblára, az nyer!



S közben a Könyvtárban peregtek a képek Einsteinről, idézetekkel feliratozva…


Matematika órákon pedig a PI - versek apropóján mnemotechnikai módszerekkel, azaz emlékezést segítő eszközökkel ismerkedtek a tanulók, illetve idézték fel azokat, amelyeket ők tanultak korábban.

Pl.  az egykori Zrínyis diákok mosolyogva mondogatták a zöngétlen mássalhangzókat emlegetve, hogy:

Pukkadj Fel Te SZamár, Semmi Cécó, CSak Tyúk KöHög.



Fel a jóra s szépre,
barátaink, pi számai sorát
jól venni leltárba,
habzsolni pitéket,
bemagolni tíz és tíz
tizedest vagy többet,
 és idézve hidd:  elő jön Einstein.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése