2012. december 10., hétfő

Memória-tábla Sík – és térgeometria rajzos ismétlése



121. fogás 

Memória-tábla
Téma: Sík – és térgeometria  rajzos ismétlés    - 12. osztály

·         Gyors és egyszerű játék. A feladat az elme tevékeny részvételét igényli! Két úton is tanítja az emlékezetbe vésést: a formátumból ( műszó, fogalom) kikényszeríti a megértést.

·         Írjunk fel a táblára a síkidomok és testek ismétlésével kapcsolatos fogalmakat.  Rajzoljunk fel ezeket a fogalmakat jól szemléltető ábrákat! Beszélgessünk a fogalmakról, rajzokról.

·         Oldjunk meg egy –egy feladatot az adott fogalommal kapcsolatosan ( egy feladaton belül több fogalom is szerepelhet természetesen.)
·         Ezután töröljük le úgy a táblát, hogy csak a fogalmak maradjanak fent!

·         Adjunk a diákoknak egy percet, hogy megjegyezhessék a listát, aztán töröljük le a táblát az idő lejártával!

·          A diákoknak nem a látott fogalmakat, kifejezéseket kell leírniuk, hanem a felírt fogalmakhoz tartozó ábrákat kell lerajzolniuk megadott idő alatt, amennyit tudnak.

·         Utána ellenőrizzük, ki tudta a legtöbb helyes ábrát elkészíteni?


A fogalmak: 

középponti szög; körgyűrű –cikk; szabályos négyoldalú gúla; kúp palástja; alkotó; félnyílásszög; főkör; gömbsüveg; csonkakúp; tetraéder felszínének képlete; gúla magassága; téglatest testhálója; henger alaplapja.

Vagy : a feladatokból a képletek maradjanak fent a táblán, s ezekhez kell ( a letörlés után ) emlékezetből a megfelelő rajzot elkészíteni – minél többet…!

t = (R2 – r2 ) π

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése