2017. május 7., vasárnap

134. fogás Halk mondatok - Bánk bán szereplői



HALK MONDATOK   -  BÁNK BÁN  
SZEREPLŐK; HELYSZÍNEK,   KOTTÁK

Az osztálytermek általában zajos helyek. Ez a gyakorlat annak a lehetőségét teremti meg, hogy tanár és diák egyaránt némi szokatlan békéhez és nyugalomhoz jusson…
A beszéd kikapcsolásával a megfigyelés folyamatai magasabb szintre lépnek.
A diákok hat fős csoportokban dolgoznak.(Ha a létszám igényli, akkor lehet akár 3 fős csoport is, de ekkor másként kell elosztani a borítékba a kártyákat! )

Minden csoportnak van egy borítéksorozata, amelyből mindenkinek jut egy – egy boríték. A borítékok egy- egy szereplő jelmezes fotójának hatod részét tartalmazzák. Az egyes borítékokba kerülő képeket úgy válogassuk össze, hogy senki se tudjon egy teljes portrét / képet összerakni a sajátjából.

A feladat az, hogy megadott időre a csapattagok az összeilleszthető darabokból helyes képet alkossanak.

A következő szabályokat tartsuk be:
-          Teljes csend; senki sem szólalhat meg.
-          Mindenki a helyén marad.
-          A diákok kirakják maguk elé az asztalra a kártyáikat. Figyelik a többiekét, vajon kinek lehet szüksége egy kártyára; azt odahelyezik a társuk elé az asztalra. Ő a felajánlott kártyát megpróbálja a sajátjaihoz beilleszteni, ha nem passzol, ő is továbbadhatja.
-          Nem kell sorba menni, egyszerre többen is pakolhatják a kártyákat.

-          A játékosok csak adhatnak, maguktól el nem vehetnek, nem kérhetnek kártyát társaiktól.

A feladat akkor fejeződik be, amikor mindenki pontosan kirakott egy fotót.
Kemény lecke ez a valódi csoportmunkából, az együttműködésből és az önfegyelemből!
Értékeléskor egyrészt az anyag tartalmát (a szereplő jelmeze, tartása, kisugárzása…), másrészt a gyakorlat fegyelmét értékeljük!

A képek hátuljára a szereplő jellemzését is rányomtathatjuk, így az összerakás után ezt felolvasva a szereplőkkel ismerkedhetnek a tanulók képről és jellemzésből egyaránt.

 Bánk bán



"A tragédia címszereplője magányos hős, mint Antigoné vagy Hamlet. Tragikuma azonban némiképp összetettebb, mint elődeié. A békétlenek éppúgy elvárják tőle a cselekvést, mint Tiborc, s Melinda is inkább megbocsátást, segítséget vár tőle. A hangsúly az “elvárásokon” van, Bánk kényszerhelyzetbe kerül. Felelős politikus, s nem akar meggondolatlanul cselekedni. (Igaz, nem is egy szellem próbálja feladatának végrehajtására sarkallni.) Döntésképtelensége, zavarodottsága hiányos ismereteiből, tájékozatlanságából és az események szándékos (mások által előidézett) és véletlen összekuszálódásából fakad. Zavartságának egyik kulcsjelenete a harmadik szakaszban Bánk és Tiborc dialógusa. Bánk Melinda miatti gyötrelmei közepette szinte alig hallja és érti a jobbágy szavait. A végső tetthez, a királyné megöléséhez Tiborc, és a parasztság szenvedései adják meg a végső lökést, s Bánk bán a személyes jellem fölé kerekedik a Petúrok, és Tiborcok együttes panasza.
Bánk diadalmas nemzet mentő hős lehetne, de összeomlik, amikor meghallja Melinda halotti énekét. Nem erkölcsileg bukott el. Újra önkívületi állapotba esik, a legszörnyűbb csapás a halott Melinda látványa. Élete egyedüli, és legfőbb értéke veszett el, további élete értelmetlenné válik."
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése