2017. március 27., hétfő

131. fogás Túra - turné a cirkusz fizikája


Túra - turné a cirkusz fizikája



-          Gondoljunk ki egy sor hosszú, részletes választ igénylő kérdést! ( Jelen esetben ezek olyan fizika feladatok, amelyek cirkuszi produkciókhoz kapcsolódnak.)
-          Mindegyik kérdést írjuk fel egy nagy ( A/3-as) papírra, s osszuk ki a padokra.  ( A fennakadások elkerülése végett legyen több feladat, mint ahány diákpár van.)
-          Cél: minden feladatra a lehető legpontosabb és legteljesebb választ adni a megadott határidőre. Mindezért az egész osztály  a felelős, így addig kell munkálkodniuk, míg  a válaszok szerintük a lehető legjobbak nem lesznek.
-          A diákok párokban dolgoznak. A „Kezdjük!” jelszóra az asztalukra elhelyezett feladattal foglalkoznak pár percig, majd a tanári „Tovább!” jelzésre befejezik azt s átmennek egy másik feladathoz.  Ettől kezdve a párok szabadon mozognak az osztályban, maguk döntik el, melyik feladattal foglalkoznak s mennyi ideig… A feladatokhoz tartozó videókat is megtekinthetik a digitális táblán, vagy belelapozhatnak a Fizika a cirkuszban könyvbe segítségül.
-          Biztassuk a diákokat, hogy bátran írjanak hozzá, írják át, töröljenek ki részeket a már leírt megoldásokból, hogy a lehető legpontosabb válaszok szülessenek a faladatokra! Csupán az alábbi szabályokat kell betartani:
csak egy pár dolgozhat egy időben egy kérdésen ; egy kérdésnél (3) 5 percnél többet nem tölthetnek el.
-          Amikor letelik a feladatok megoldására szánt idő, a párok visszamennek az eredeti feladatukhoz. Megnézik, milyen megoldás áll rajta, s ezt kijavítják, leosztályozzák.
-          Az óra végén kiemelhetünk egy-két feladatot, közösen megbeszélhetjük a leírt megoldást vagy kijavíthatjuk, befejezhetjük azt, ha kell.




 
A cirkusz porondjának kerületén elhelyezett szökőkutaknál a vízcseppek mozgása ferde hajítás.
Az ugrócsoport artistája ferdehajítás parabola – pályáján repül a fogó nyakába.
A zsonglőr függőleges hajítással dobja fel a középső szivardobozt, miközben megperdül a saját tengelye körül…             
…A szökőkút úgy működik, hogy minden szórófej egyező kezdősebességgel lövi ki a vizet,
Ez a kezdősebesség változhat. Ennek eredményeképpen különböző alakzatokat vehet fel a vízsugár - felület.
Ha lamináris fúvókából lövik ki, akkor üvegszerű vízsugarat láthatunk.




A szökőkutak a porondon – szám
itt tekinthető meg.



 Feladatok

Ferde hajítás – szökőkutak
1.)Készítsünk látványtervet a szökőkutakhoz!
           Ha tudjuk, hogy 1,5 m széles helyünk van a vízsugár számára és a fúvóka 45°-os szögben áll, akkor milyen sebességgel indítsuk a vízsugarat? És vajon milyen magasra ível fel?

         2.) Nem tetszett a tervezőknek a vízsugár magassága, így változtattak a fuvóka állásának szögén, 60° - osra állították, viszont továbbra is csak 1,5 méter széles sávot tudtak a szökőkútnak biztosítani. Most milyen magasra ível fel a vízsugár?

       3.) A következő számban a látvány miatt 1,8 méter magasra kell, hogy fellövelljen a vízsugár. Ha a fúvóka szöge 45°, akkor milyen széles sávval számoljunk? Milyen kezdősebesség kell a vízsugárnak?


       4.)    A porond szélén levő fúvókákat 85°-os szögben szerelték fel. A finálé egy részére közel 3 méteres vízoszlopokat álmodott a tervező. A berendezés maximálisan 10 m/s – os sebességet tud szolgáltatni. Sikerül a kívánt magasságot elérniük? És milyen széles sávot kell biztosítani a lezuhogó víznek?




az elhajítás szöge
a hajítás magassága:



a hajítás távolsága:


v0
1.
45°
h1
1,5 m

m/s
2.
60°
h2


1,5 m
            m/s                
3.
45°
1,8 m
x3

m/s
4.
85°
3 m
x4

m/s

5.) Hajítás függőlegesen felfelé


A zsonglőr a szivardoboz – mutatványában a középső dobozt a két szélső közül függőlegesen felfelé hajítja. A doboz elhajítása után háromszor pördül meg a tengelye körül, míg a talaj felett kb. 20 cm magasságban elkapja… Becsüljük meg / számítsuk ki, hogy mennyi idő jut egy pörgésre?




 Megoldás:

A zsonglőrszámban Kristóf Krisztián
itt tekinthető meg.

A függőlegesen felfelé elhajított test maximális emelkedési magassága:


Kb. 2,8 méternyit repül még felfelé a doboz, derékmagasságból, kb. 1, 2 méterről indítva.
Mennyi ideig emelkedik a test?






A tetőpontról, kb. 4 méter magasságból szabadeséssel zuhan vissza és a föld felett kb. 20 cm-rel elkapja a művész a dobozt, tehát kb. 3,8 métert zuhan szabadon.




Tehát összesen 1,62 másodperce van a zsonglőrnek, hogy villámgyorsan háromszor megpördüljön a saját tengelye körül.  Fantasztikus! 1,62s: 3 = 0,54 s jut egy pörgésre!

A jelenség/ magyarázat helye a tananyagban: 9. osztály, fizika, kinematika: hajítások



6.) feladat
Vajon adódhat-e abból probléma, hogy valaki Budapesten gyakorol be egy trapéz – számot és az Egyenlítő környékén vagy éppen északon, Svédországban mutatja be a műsorát?

Megoldás:

A lengésidők különbsége századmásodpercre egyezik.





7.) feladat:
A 70 kg tömegű kötéltáncos súlypontja a kötél felett 1 m magasságban található. A kezében lévő 4 m hosszú, 6 kg tömegű merev rúd két végén levő 2 m-es fonálon egy-egy nehezék lóg le.  (A rudat középen fogja pontosan 1 méter magasságban a kötél felett.)  Milyen tömegűek legyenek legalább a nehezékek, hogy a kötéltáncosból, rúdból és nehezékekből álló rendszer stabilis egyensúlyba kerüljön, azaz a súlypontja a kötél alá essen?







 8.) feladat
Aki a nézőtéren ülve azt látja, hogy a művész 3 széket és egy asztalt egy szivart a szájában tartva egyensúlyozni bír – elámul. Ha a néző utánagondol egy kicsit, még jobban elámul, hiszen egy szék sem könnyű, nem hogy három egy asztallal kiegészítve – s ráadásul toronnyá magasra felépítve.
S ha a néző számolni kezd, akkor rádöbben, hogy a szivar harapásakor milyen kicsi erőkarral számolhatunk, hiszen egy szivar kb. 20 cm hosszúságú lehet…







9.) feladat




10.) feladat
…A lovas és az elefántfogat egymáshoz képest ellentétes irányban, egyenletesen róják a köreiket. A zenekar előtt találkoznak éppen. Megfigyelték, hogy míg az elefántfogat egy teljes kört leírva újból a zenekar előtt találkozik a lovassal, addig a manézsban pontosan háromszor haladtak el egymás mellett.
Hányszor gyorsabb ebben az esetben a lovas?









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése