2017. március 24., péntek

126. fogás Cirkuszi "rangadó" a laborban ( Rangsorolás)






A rangsorolás előkelő helyen áll minden aktív tanulási stratégiai listán. Azt igényli, hogy az embernek ne csak az agya, hanem a szája is járjon.
 


A Fizika a cirkuszban című könyv megjelenése után a hozzánk érkező általános iskolás csoportok számára egyre többször kérték a Cirkusz a laborban című foglalkozást, amely egy videós motivációs résszel és tanári kísérletekkel kezdődik, majd a gyerekek a teremben elhelyezett eszközökkel kísérleteznek végig akár 90 percet a Cirkuszidő elnevezésű kooperatív technikát alkalmazva.
 Az első órán a motivációként vetített kisfilmek után felállítanak a diákok egy rangsort .




Rangsorolás  

A rangsorolás ugyanakkor demokratikus eljárás is, amely vitára, odafigyelésre, majd megegyezésre ösztönöz.

A diákoknak levetítünk több cirkuszi részletet.  Valószínűleg a gyerekek nagy többsége most találkozik ilyen mélységben ezzel a témával, így bátran feltehetjük a kérdést: - melyik kép / dia volt számotokra a legérdekesebb?
A gyerekek a könnyebb áttekinthetőség kedvéért megkaphatják a filmrészletekről készített emlékeztető jegyzetet.
Remek alkalom e diasor bemutatására a téli szünet előtti utolsó matematika óra!
  • Rangsorolás : elméleti feladat: véleménycsere révén gyakoroljuk a gondolkodást
  • A rangsorolás ugyanakkor demokratikus eljárás is, amely vitára, odafigyelésre, majd megegyezésre ösztönöz.
  • Az osztály párokban dolgozik. ( Utána lehet esetleg a „Négyes páros” módszere alapján folytatni!)
  • A vetített képeket/ filmeket kell rangsorolniuk „érdekességi – sorrend” felállításával. Vitassák meg, melyik a legérdekesebb, ez kerüljön fel piramis csúcsára.
  • Amikor a párok elkészültek a sorrend felírásával, vitassuk meg a felírt sorrendeket, majd ezek felhasználásával kerüljenek a táblára egy nagy piramisba beragasztva az érdekességi sorrendbe rendezett képek.
  • Beszéljünk ezekről a képekről az osztállyal, vitassuk meg a kialakult sorrendet!
  • Ha kevés az időnk, akkor rangsoroljuk csak az első hármat!



Az osztály párokban dolgozik.
A táblára felírt egyenleteket kell rangsorolniuk nehézségi sorrend felállításával. Vitassák meg, melyik a legnehezebb, ez kerüljön fel piramis csúcsára.

A rangsorolás legkönnyebben úgy végezhető el, ha kártyákra felírjuk az egyenleteket…

Amikor a párok elkészültek a sorrend felírásával, kezdjenek neki az általuk első három vagy az utolsó három helyre rangsorolt ( első három legnehezebbnek vagy a három legkönnyebbnek feltételezett) egyenletek megoldásának; majd az osztállyal vitassuk meg a felírt sorrendeket, s ezek felhasználásával kerüljenek a táblára egy nagy piramisba az egyenleteink a nehézségi sorrendnek megfelelően.


  A kisfilmek- attrakciók - jelenségek sorozat:


Miért rövidebb a nyár, mint a tél?     - DUO ROMANCE  FNC – Cirkuszi szomszédolás

(Öveges: Kísérletezzünk és gondolkozzunk!  Gondolat, Budapest, 1979)

KÍSÉRLET:
Kb. fél méter hosszú fonálra kössünk kisebb testet, pl. radírgumit és forgassuk körbe. Tekerjük az ujjunkra, hogy a fonál rácsavarodjék.
Azt vesszük észre, hogy minél rövidebb lesz a fonal, annál rövidebb idő alatt tesz meg egy körforgást a fonál végén levő test.
( A perdület megmaradás tétele szerint, ahogy feltekeredik a zsinór és egyre kisebb lesz a mozgás sugara, egyre nagyobb lesz a kerületi sebesség. )
A PRODUKCIÓ - JELENSÉG:
Cirkuszban: A Duo Romance számában gurtni-számában a férfi artista magára csavarja a gurtnit, amin a partnernője, mint hintán ül. Egyre gyorsabban teszi meg a fordulatokat, ahogyan közelednek egymáshoz.
A bolygók mozgásában: A bolygók a Nap körül keringnek ellipszis pályán, amelynek egyik fókuszpontjában a Nap van. Tehát a bolygó hol közelebb, hol meg távolabb kerül a Naptól, amelyhez, mint láthatatlan fonál, a tömegvonzás ereje köti.  Ez a fonál télen rövidebb, mert közelebb van a bolygó a Naphoz, tehát a keringés begyorsul, nyáron meg lelassul. A téli félév 7 nappal rövidebb a nyárinál.
Ha a perdület megmaradási törvényét a bolygómozgásra alkalmazzuk, Kepler második törvényéhez, a felületi sebesség állandóságának tételéhez jutunk. Ebben az esetben azért marad meg a perdület, mert a gravitációs erő centrális. A Napközeli és Naptávoli pontok összehasonlítása:


A perdület megmaradás tétele szerint, ahogy feltekeredik a zsinór és egyre kisebb lesz a mozgás sugara, egyre nagyobb lesz a kerületi sebesség.


    
Lábzsonglőr- szám  - perdületmegmaradás törvénye

https://www.youtube.com/watch?v=VKJ-kMwUGxk        1:45-től; 2:55-től

A PRODUKCIÓ:
A lábzsonglőr hölgy háttal ráfekszik a rendkívül könnyen forgó asztalkára, lábait magasba tartja és a két nagy ernyőből álló testet forgatni kezdi. 
1.      Az ernyőket a talpain tartja. Nyugalomban van az artista és a két ernyő.
2.      Az ernyőket összekötő rudat a talpán elkezdi forgatni az óramutató járásának ellentétes irányban, míg ő maga a könnyen elforduló zsámolyán az óramutató járásának megfelelő irányban kezd forogni.
3.      Fejenállásban pörgetve ugyanilyen ellentétes irányú forgást láthatunk.

A JELENSÉG LEÍRÁSA:
A csak egymással kölcsönhatásban lévő két test közül, amelyik megperdíti a másikat, az maga is forgásba jön, az általa létrehozott forgással ellentétes irányba. Röviden, ami perdít, az maga is (az ellentétes irányban) perdül.

A FIZIKAI TÖRVÉNY:
Zárt rendszeren belül a testek forgásállapota egymás hatására megváltozhat, de csak úgy, hogy a perdületváltozások összege nulla legyen. Ez azt jelenti, a zárt rendszerek perdülete állandó

HASONLÓ HÉTKÖZNAPI JELENSÉGEK:

Az elektromos kávédaráló bekapcsolásakor a villanymotor forgó része megperdül, és a kávédaráló többi része pedig – ha nem fognánk erősen – ellentétes irányba fordulna el.

A perdületmegmaradás törvénye a háztartásban is tapasztalható, amikor a centrifuga bekapcsoláskor „eltáncol”.



Egyensúly    DUO NONSTOP  FNC – Cirkuszi szomszédolás





KÍSÉRLET: 
Építkezés spatulán és építkezés anyacsavarokból





Hány kockát tudtál felrakni egyesével a spatulára / kanálra úgy, hogy nem dőlt le a torony?

Szedjél fel egy hurkapálcára 5 darab egyforma méretű (nagyobbacska) anyacsavart! Egyesével leengedve a pálcáról készíts belőlük egy tornyot a képen látható módon. Kézzel hozzáérni az anyacsavarokhoz a torony építése közben tilos, csak a hurkapálcával szabad!





Egyensúlyban   Kristóf Krisztián – FNC- Atlantisz gyermekei

Aki a nézőtéren ülve azt látja, hogy a művész 3 széket és egy asztalt egy szivart a szájában tartva egyensúlyozni bír – elámul. Ha a néző utánagondol egy kicsit, még jobban elámul, hiszen egy szék sem könnyű, nem hogy három egy asztallal kiegészítve – s ráadásul toronnyá magasra felépítve.
S ha a néző számolni kezd, akkor rádöbben, hogy a szivar harapásakor milyen kicsi erőkarral számolhatunk, hiszen egy szivar kb. 20 cm hosszúságú lehet…
S a néző számításba kezd:
... egy thonett – szék, ha fából készül 3,3 kg;
a fa átlagos sűrűsége  kb.  0,7 kg / dm3.
Tehát egy szék térfogata:
az alumínium sűrűsége 2,7 kg / dm3;
tehát egy tömör alumínium szék tömege lenne;
viszont elképzelhető, hogy ez a szék egy vékony, 1mm falvastagságú, 3 cm külső átmérőjű Al – csőből lett hajlítva, így a szék tömege közelítőleg ( a szék ülőlapjának más szerkezetétől most eltekintünk) :


tehát egy szék súlya 16,35 N.
3 szék és egy asztal súlya közelítőleg 65 N.
Ha úgy képzeljük, hogy az alsó metszőfogak adják a forgástengely helyét, és a felső metszőfogak – esetleg a rágók segítségével szolgáltatják az erőt, s az alsó és felső fogsor kb. 1,5 cm-re tolódik el egymástól, akkor szivar másik felén kb. 16 cm-es erőkarral számolhatunk.
Egyensúly esetén tehát jó közelítéssel
1,5cm*F = 16cm* 64 N
F = 682,7N erőt fejt ki a fogaival a székek egyensúlyozása közben.


  
Nyugodt körülmények között az állkapocs izmai 250 Newtonnak megfelelő erővel tudják összeszorítani a metszőfogakat és 900 Newtonnal az őrlőfogakat. 1200 Newtonnál nagyobb erőt is mértek már az őrlőfogakon.

Fokozott izgalmi állapotban, veszély esetén az adrenalin hatására, mivel a fájdalom küszöb is megemelkedik, ezek az értékek akár 1,5-2 szeresre is növekedhetnek. Ha az illető erős testalkatú és erős csontozatú, az őrlőfogakkal akár 250 kilogrammnak megfelelő erővel is haraphat anélkül, hogy a fogak csorbát szenvednének.
( Megjegyzés: alsó állkapocs és az állkapocsízület a gerincesek szervezetben található egyoldalú emelő.)

Kristóf Krisztián legnagyobb szenzációként egyetlen szivaron egyensúlyozott három széket és egy asztalt egyszerre.







Egyszerű gépek       Sky Angels - Monte Carlo 2017 

https://www.youtube.com/watch?v=LLrLnOmWic8                    2:42-től
 
Némely emberős és sok főemlős faj robosztus állkapcsát és masszív fogait vizsgálva azt gondolhatjuk, hogy az emberek harapási ereje nevetségesen gyenge a közeli rokonokhoz képest. Egy új tanulmány alapján azonban semmi okunk sincs a kisebbségi komplexusra, az emberi koponya felépítése igenis alkalmas meglepően erős harapás kifejtésére.




„Fontos megjegyezni azonban, hogy tanulmányunk a rövidtávú, maximális erőkifejtés hatásait vizsgálta. Más fajok állkapcsa valószínűleg jobban alkalmazkodott a kitartó rágáshoz. Ez azt jelenti, hogy míg fajunk egy-egy kemény tárgy, például egy növényi mag gyors szétroppantásában egy szinten van a főemlősökkel, a keményebb táplálékok, mint például a bambusz vagy a levelek megrágásához, melyhez hosszú, kitartó erőkifejtés szükséges, kevésbé adaptálódott”- számol be
600 newtonméter forgatónyomaték: Rágóizmaink ereje felér egy sportautó motorjáéval.



 
A képek forrása:



 
Bernoulli – törvénye  hajszárítóval – Bohócszám MNC 

KÍSÉRLET:
Szívószállal megtartott labda
Helyezzünk hajszárító vagy szánkba vett és megfújt meghajlított szívószál függőlegesen felfelé irányuló légáramába pingpong labdát. A labda, amely nehezebb a levegőnél, lebeg a levegősugárban. A levegőáramból „kiszökni” próbáló labdát a környező nyugvó levegő nagyobb nyomása tartja bent (löki vissza) a levegőáramban.



A labda viszonylagos stabilitását a Bernoulli-törvény alapján érthetjük meg.
Ferde légáram esetén a helyzet hasonló. (A nyugvó levegő nagyobb nyomása benne tartja a gravitáció miatt esni akaró labdát.)

 (Öveges professzor és Honyek Gyula nyomán.)





Súrlódás

KÍSÉRLET :
Szivardoboz manipuláció az Egyesült Államokból terjedt el az 1900-as évek elején. Az előadók kezdetben valódi szivartároló dobozokkal zsonglőrködtek. Ma szivardoboz- zsonglőrködés során tipikusan erre a célra épített keskeny markolatú üreges fa vagy műanyag dobozokat használnak, amelyek oldalán a velúrbőr vagy habszivacs párnázat biztosítja az extra súrlódást.

A dobozok tömege 200g körüli. Mekkora vízszintes irányú erővel lehet megtartani két szivardoboz között egy harmadikat?




 Kezdőknek ajánlani szokták a nagyobb súrlódási együtthatójú dobozokat. Hogyan változik ezeknél a dobozokat tartásában segítő nyomóerő?


A szivardobozos mutatványt a zsonglőr egy vízszintes sík lemezen végzi el.  Fontos, hogy ez tiszta és egyenletes legyen, hiszen nagyon gyorsan kell megperdülnie saját tengelye körül többszörösen addig, míg a szivardobozok repülnek.
A lemez sarkában egy törölköző található, amelyen szárazra törölheti, letisztíthatja cipőtalpát a művész.
Ennél a mutatványnál, ha ragad a cipőtalp (nagy a súrlódás), nem sikerülhet a gyors megfordulás, viszont ha vizes marad a talp, akkor meg lecsökkenhet a kívánt súrlódás és meg(el) csúszhat az artista.

    



MOTIVÁCIÓ –KISFILMEK – KÉRDÉSEK ÉS TANÁRI DEMONSTRÁCIÓ
Cat Wall - 40th Circus Festival of Monte Carlo 2016 - Golden Show
Energiafajták
Figyeljük meg, milyen energiafajtákat tudunk beazonosítani a produkció során? Milyen energiaátalakulásoknak lehetünk szemtanúi?


Egyensúly  - X-Treme Brothers  FNC – Cirkuszfesztivál 2016.



„Egyensúly

A fizikai értelemben merev testnek nevezett testek addig nem dőlnek el, amíg a súlypontjukon áthaladó függőleges vonal, az ún. súlyvonal az alátámasztási felületen halad át.
Ha terpeszben állunk, akkor az alátámasztási felületet megnöveljük, másrészt a súlypontunk is alacsonyabbra kerül. Egy testnek ez az úgynevezett állásszilárdsága annál nagyobb, minél alacsonyabban van a test súlypontja és az alátámasztási felülete minél szélesebb.
A cirkuszi produkciók között lélegzetelállító egyensúlyozó mutatványokban is gyönyörködhetnek a nézők.”

Gyakran figyelmeztetik a gyerekeket, hogy ne „csingálódjanak a széken, mert hátraesnek”, hiszen hátra könnyebb feldönteni egy széket, mint előre. Miért is?

(A támlája miatt a széknek a súlypontja a hátsó lábaihoz közelebb található, tehát ha hátra döntik, akkor kisebb forgatónyomaték is elég a feldöntéshez, valamint, a súlypontját is kisebb magasságra kell megemelni ahhoz, hogy a szék hátrabillenjen. Hátra döntéskor a nehézségi erő hatásvonala közelebb van a forgástengelyhez, így kisebb a forgatónyomatéka.)

Vajon az X-Treme Brothers tagjai miért tudnak a szék háttámláján is tornázni anélkül, hogy az hátra billenne?

(A szék négy lábát mélyen belenyomják az asztalba, így az megtartja a széket és nem tud feldőlni!)





A Gerling – csoport magasdrót száma - egyensúlyozás

-          Mi történik, ha a kötéltáncos rúd nélkül indul el, hogy átkeljen a kötélen?
Picit ferdén tartott lábfejjel (így nagyobb felületen oszlik el a testsúlya – NYOMÁS!)  kicsiket araszolgatva halad előre, kinyújtott karjaival folyamatosan legyezgetve, keresve az egyensúlyt, s ha megbillen, akkor  a dőlésével ellentétes irányú kar-, illetve törzsmozgást végez.

-          Mi történik, ha egy hosszú, nehéz rudat kezében tartva indul el, hogy átkeljen a kötélen?
Könnyebben tud egyensúlyozni!
Egyrészt, mert a rúddal együtt az artista egy elrendezése olyan, hogy a rendszer súlypontja az lejjebb esik, mint az artistáé volt rúd nélkül.
(A rúd végeibe nehezékek kerülnek. A Gerling csoport által használt hosszú rúd nem hajlik meg nagyon, így a közös súlypont valószínűleg még nem esik az alátámasztási pont alá, csak lejjebb kerül. A klasszikus iskolai ún. Egyensúlyozó készülék esetén a rúd lehajlik és nehezék is kerül a végére); az új súlypont az alátámasztás alá kerül, így az biztos egyensúlyi helyzetnek minősül. Így akárhogyan is térítjük ki a testet ebből a helyzetéből, az mindig visszatér az egyensúlyi helyzetébe, azaz soha nem tud leesni onnan.)



Másrészt az egyensúlyozó rúd megnöveli a rendszer tehetetlenségi nyomatékát.
A mostani előadáson egy hosszú rúddal indult útnak a kötéltáncos. A rúd a súlyozott végeivel jelentős visszaállító tehetetlenségi nyomatékot képvisel.
Az ábrán nyomon követhető mi történik, ha a rudat tartó kötéltáncos kibillen a függőleges helyzetéből.





Egyensúly a mechanikában azt az állapotot jelenti, amelyben egy rendszer minden egyes pontjára ható erők és nyomatékok összege nulla.
Kutatók szerint véletlenszerű, nem tudatosan szabályozott mozdulatok tartják a magasban a kötéltáncost. Az egyensúlyozás művészete nem egyszerűen villámgyors reakciók sorozata. Egy pálcát egyensúlyban tartva ugyanis olyan fürge mozdulatokat végzünk, amelyekhez képest az ember reakciósebessége meglehetősen vontatott tempónak tűnik.
A pálcát egyensúlyozó ember tipikus reakcióideje 100 ezredmásodperc körülire tehető. A kutatók mérései szerint a többé-kevésbé nyugodtnak tűnő pálca elmozdulásainak mintegy 98 százaléka az emberi reakcióidőnél gyorsabban történik, ami azt jelenti, hogy csak a maradék 2 százalékot vagyunk képesek tudatosan irányítani.


KÍSÉRLET :
  Fogj kézbe egy kb. 1 méter hosszú botot! Próbáld egyensúlyozni az egyik ujjadon!  Vedd át a másik kezed egyik ujjára! Melyik kezeddel ment könnyebben?
Most próbálj meg egyensúlyozás közben beszélni! Cserélgesd a kezeidet!
Most rögzíts egy nehezéket a bot végére! Próbáld egyensúlyozni a fent elmondott szempontok szerint!
Most cseréd ki a botot egy nehezékkel ellátott hosszabb botra! Mit tapasztalhattál?
-          Akkor könnyebb egyensúlyozni, ha nehezék van a rúd végén; minél magasabban van a súly, annál nagyobb a tehetetlenségi nyomatéka, annál lassabban dől le.
-          A jobb kart a bal agyfélteke irányítja, a bal kart a jobb agyfélteke. A beszéd a bal agyféltekéhez kötött. Amikor a jobb kezünk ujján egyensúlyozzuk a botot, és közben beszélünk is, akkor a bal agyfélteke kétféle működése zavarja egymást, azaz romlik az egyensúlyozásunk!

Egyensúlyozó kötéltáncos - Modell - játék
Egy kifeszített kötélre helyezz egy rá illeszkedő, guruló tárgyat (pl. kis motorbiciklit) vagy papírból kivágott egyensúlyozó emberke – figurát és mindkét oldalára erősíts súlyokat úgy, hogy azok lelógjanak a kötél alá. Mivel így a tárgy súlypontja az alátámasztási pont alatt van, a tárgy egyensúlyban marad és a guruló test végig tud haladni a kötélen, a figura pedig, ha kibillentjük egyensúlyi helyzetéből, visszatalál oda (mert amikor nincs a figurára illesztve a lelógó nehezék, akkor a figura súlypontja magasan van és ezért lebillen. Akkor, amikor a nehezéket a figurára illesztjük, a figura súlypontja lejjebb kerül és így egyensúlyba hozható.)








A Richter – csoport és a magyar zászló
„Miért lobog a zászló? 
Amikor a rúd a gyorsan áramló levegő útjába kerül, az áramlásba tett akadály zavart okoz, mely abban nyilvánul meg, hogy örvények keletkeznek.
A leszakadó, gyors forgású örvények annyira felgyorsíthatják a zászló vásznát, hogy az ostorcsattogáshoz hasonlóan kis hangrobbanások keletkezhetnek. Ennek a hangját halljuk akkor, amikor lobognak a zászlók.
A légörvényekben tapasztalható nagy áramlási sebesség miatt a Bernoulli törvény értelmében nyomáscsökkenés jön létre, így a külső légnyomás ott valamilyen irányba elnyomja a zászló anyagát. Ám lehet, hogy a követező pillanatban a másik oldalon keletkezik egy örvény és akkor a zászló anyaga a másik oldalra nyomódik át. Ennek eredményeképpen látjuk lobogni a lobogót!

Hasonló jelenséget láthatunk egy híd pillérénél. A mögötte kialakuló örvények folyamatosan szakadnak le, az örvények forognak, mégpedig felváltva, ellentétes irányban. Az örvénysort Kármán Tódorról nevezték el.”

















Számoló elefánt
„Hangoskodó
Az ember egyedfejlődése során úgy alakult, hogy a nagyon lassú, illetve a nagyon gyors rezgések felfogása nem volt fontos.
Az emberi fül általában nem alkalmas a 16 Hz-nél alacsonyabb, és a 15 000 – 20 000 Hz – nél magasabb hangok észlelésére. Ezek a határok egyes személyeknél kissé eltérőek lehetnek, az idősebb embereknél a felső határ nem ritkán 6000 – 7000 Hz-ig le is csökkenhet.

Az elefántok a 0,1 Hz-es szélsőségesen mély hangokat is képesek érzékelni, valamint infrahangokat is tudnak kibocsátani, így kommunikálnak a csorda távoli tagjaival. A természetben meglehetősen gyakran keletkeznek infrahangok, például gyenge földrengések és széllökések miatt. (Milyen jó, hogy ezáltal Szandra az esetleges földrengésekre is tud figyelmeztetni…)
A zivatarok nagyon erős infrahangokat keltenek, amelyeket az elefántok jóval az emberek előtt észlelhetnek. Vajon nyáron a Balaton partján turnézó cirkuszi elefántok is előre jelzik, ha jön a vihar?
Más állatok viszont a nagyon magas hangokat képesek meghallani.
Egy számolni, netán összeadni tudó kutya világszám lehet! Képzeld el, mutatsz neki az ujjaidon hetet és a kutya vakkant egymás után hétszer. Eléje gurítasz hat labdát és vakkant a kutyád egymás után hatszor. Ujjaiddal mutatsz neki nyolcat, majd megkéred, adjon hozzá ötöt! Na, jó, mutathatod külön az ötöt is… És a kutyád vakkant egymás után tizenhármat.
A közönség elámul és tapsviharban tör ki… Ráadásként még egy kivonást is kérdezhetsz…
A mutatványod egészen addig sikeres lesz, míg be nem ül az egyik előadásra egy másik kutyus vagy egy rendkívüli hallással bíró néző. A mutatvány közben ők a kutyaugatások előtt magas sípszót hallanak, először hetet, aztán hatot, majd tizenhármat…, s ha a nézőtéri kutya beleugat a produkcióba, hát oda a mutatvány…
Ez a néző hallja, amit a kutyák igen, de az átlagember nem: az ultrahangokat. A kutyus tehát nem számolni tud, hanem azt tanulta meg, hogy egy nagyon magas hangú sípszóra egyet ugasson.”
A 2017-es Monte Carlo-i cirkuszfesztiválon Erwin Frankello elefántja számolni tud. Annyit koppant egy kalapáccsal az asztalon, amennyi a nézők által mondott összeadás eredménye. Vajon mit tanítottak meg az elefántnak? Milyen segédeszközt használhatnak?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése