2012. május 5., szombat

TÚRA elsőfokú egyenletek, egyenlőtlenségek, egyenletrendszerek – összefoglalás - változat


85. fogás

TÚRA – erőltetett menet az egyenleteket tartalmazó dolgozat felé - feladatokkal

  • -          Gondoljunk ki egy sor hosszú, részletes választ igénylő kérdést! ( Jelen esetben ezek elsőfokú egyenlettel, egyenlőtlenséggel, egyenletrendszerrel megoldható feladatok lesznek,  dolgozatra készülő  9. osztály számára.)
  • -          Mindegyik feladatot írjuk fel egy nagy ( A/3-as vagy egy dupla négyzetrácsos) papírra, s osszuk ki a diákoknak.  
  • -          Cél: minden feladatra a lehető legpontosabb és legteljesebb választ adni a megadott határidőre.
  • -          A diákok párokban dolgoznak. A „Kezdjük!” jelszóra az asztalukra elhelyezett feladattal foglalkoznak pár percig. Fordítsuk meg a feladat lebonyolítását! Ne a diákok járkáljanak, hanem a kérdőívek. A tanár döntheti el, hogy a lapot mikor veszi el valamelyik pártól és kinek adja azt tovább. ily módon lehetővé válik a viszonylag pontos differenciálás.
  • -          Biztassuk a diákokat, hogy bátran írjanak hozzá, írják át, töröljenek ki részeket a már leírt megoldásokból, hogy a lehető legpontosabb válaszok szülessenek a feladatokra!
  • -          Amikor letelik a feladatok megoldására szánt idő, a párok visszakapják az eredeti feladatukat. Megnézik, milyen megoldás áll rajta, s ezt kijavítják, leosztályozzák.
  • -          Az óra végén (kb. 10 percben) kiemelhetünk egy-két feladatot, közösen megbeszélhetjük a leírt megoldást vagy kijavíthatjuk, befejezhetjük azt, ha kell.
-A gyakorlatban duplán is megvalósul a kortárstanítás. Részben a páros munka miatt, másrészt a feladatmegoldásokat böngészve tanulhatnak egymás hibáiból.
- A közös munka és a teljes névtelen jellege miatt befogadó lesz a feladat.

Feladatok  típusai:
-          elsőfokú szöveges egyenlet;
-          egyenletrendszerrel megoldható elsőfokú szöveges egyenlet;
-          törtes elsőfokú egyenlet;
-          abszolút értékes egyenlet;
-          törtes egyenlőtlenség;
-          kétismeretlenes elsőfokú egyenletrendszer;
-          értelmezési tartomány vizsgálatával megoldható feladat;
-          szorzattá írással megoldható feladat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése