2011. július 11., hétfő

Kérdések órája - Szent márton napi projekthez

39. fogás

Kérdések órája - szent Márton napi projektmunka zárásához




KÉRDÉSEK ÓRÁJA
A kíváncsiság tartja ébren legjobban a motivációt. 

SOKFÉLE FORRÁSANYAGot helyezzünk el  az osztályban: könyvek, szövegek, képek, tárgyak…; min. annyi darab, mint az osztálylétszám fele;)
PÁROKat válasszanak maguknak a gyerekek, s körbejárnak a teremben, szabadon mozogva. Minden kihelyezett forrásnál fogalmazzanak meg maguknak egy- egy kérdést és írják ezt le.
KÉRDÉSEK FELJEGYZÉSE után válasszák ki A LEGFONTOSABB KÉRDÉSt    (ESETLEG A LEGFONTOSABB 3 KÉRDÉSt) ( vagy : minden pár minden képről minimum 1 kérdést felír magának; ezután, ha megvan minden kérdésük, akkor kiválasztják, hogy szerintük melyik volt a legfontosabb, ) s ezt fel is olvassák az osztály előtt
  -esetleg lehet a kérdéseket a táblára felírni
  - Üljenek le a helyükre, s a "legfontosabb" kérdéseket olvassák sorban fel vitassák meg, próbálják minél pontosabban megválaszolni; beszélgetés; (válaszok) a kérdésekről

A forrásanyagok: pl.:

1.     libasült kép; recept
2.     borkészítés folyamata
3.     Loire-folyó
4.     püspöksüveg
5.     püspöksüveg hajtogatása – lépésről lépésre
6.     püspökkenyér ( akár egy valódi szelet is lehet)
7.     Szt. Márton kút
8.     ariánus – eretnek
9.     leprások ma térkép;grafikon
10.  római légiós katona
11.    szt Márton útvonal –térkép;lábnyom
12.   képregény –Márton és a szamár
13.   SZT Márton dal
14.   Márton –mozaik
15. Tours Márton szobor a bazilika tetején
16.   Kontuly képe a Papi Szemináriumból
17   Márton napi menü
18.   szt Márton hermája
19.   kép egy Márton napi felvonuásról
20.   Sulpitius Severus könyve – maga a könyv
21.    Lúdtoll,tinta –valódi
22.   weckmann
23.    Szt.Quirius emlékhelye
24.    Keresztelő Szent János és a keresztelő Szt. Márton egy lapon
25.    Batthyányi – Strattmann László életrajza
26.    latin mondások


...és néhány képes illusztráció:  

Ünnepi libasült


Ünnepi libasült

Hozzávalók:
   * 2-2 libacomb és mell
   * rozmaring,
   * só      
A mártáshoz  : * 5 dl száraz vörösbor
   * 10 dkg aszalt szilva
   * 6-8 dkg aszalt meggy és vörösáfonya
   * egy szelet gyömbér
   * 4-5 szegfűszeg
   * fahéj
   * 1 csillagánizs
   * cukor, só
   * körömnyi narancshéj
   * fél narancs leve
   * keményítő   
   A körethez
   * 6-8 szem héjában főtt burgonya
   * 2 tojás
   * 3-4 evőkanál liszt
   * 6 dkg vaj
   * só, szerecsendió


 LOIRE


Candes Saint-Martin - Indre et Loire




Weckmann
A műsor befejezéseként meggyújtják a Márton-tüzet, és megajándékozzák a gyerekeket valamiféle finomsággal, például pereccel, márton-kiflivel, fánkkal, liba alakú kaláccsal, cukorkával, teával, gyerekpunccsal, márton-musttal. Az egyik legjellegzetesebb Márton napi ajándék a "Weckmann", ami egy édes tésztából készült ember alakú figura mazsola szemekkel és agyagsíppal a szájában.
Jedes Jahr backe ich zu St. Martin lustige Weckmänner. Weckmänner werden aus Hefeteig hergestellt und bekommen meistens Augen und Knöpfe aus Rosinen. Manchmal trägt mein Weckmann einen "Mantel" aus Mandeln. In seinem Mund steckt eine Pfeife aus Ton, die ursprünglich ein Bischofsstab war. Denn in früheren Zeiten stellte der Weckmann den heiligen St. Martin als Bischof dar. Im Laufe der Zeit verwandelte sich der Bischofsstab aber zu einer Pfeife, so dass der Weckmann nun jedes Jahr zur Martinszeit seine Pfeife schmaucht - das macht ihn doch viel sympathischer - oder?

Du brauchst dazu:
Zutaten: 500g Mehl, 100g Zucker, 2 Eier, 1 Prise Salz, 1/8l Milch, 120g Butter, 30g Hefe, Rosinen. Zum Bestreichen brauchst du: 4 Esslöffel Milch, 1 Eigelb.


Schütte Mehl, Zucker, Salz und Eier in eine große Schüssel.

Erwärme Milch und Butter in einem Topf, bis die Butter geschmolzen ist. Lasse die Flüssigkeit einige Minuten abkühlen. Bröckle dann die Hefe in die Milch.

Gib die Flüssigkeit in die Schüssel und verknete alle Zutaten kräftig. Lasse den fertigen Teig zugedeckt 30 Minuten an einem warmen Ort stehen.

Rolle den Teig nicht zu dünn aus und schneide die Form des Weckmannes mit dem Küchenmesser aus.

Fette das Backblech ein und lege den Weckmann darauf. Verquirle Eigelb und Milch und bestreiche die Figur damit. Drücke Rosinen für die Augen und Knöpfe in den Teig. Backe den Weckmann ca. 20 Minuten bei 200 Grad. Hast du noch eine Pfeife vom letzten Jahr?


 PÜSPÖKSÜVEGEK



Püspökkenyér



A receptet elküldtük!
·         5 tojássárgája
·         30 dkg cukor
·         2 dl tej
·         30 dkg liszt
·         30 dkg különféle töltelék (,dió, mazsola, csoki,aszalt gyümölcs)
·         a tojások habja
·         a tábla tortabevonó csokoládé

Elkészítés:

A felaprított tölteléket elvegyítjük a liszttel. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a tejjel, majd hozzákeverjük a lisztes tölteléket, végül a tojások habját.
Két zsírozott-lisztezett õzgerinc formában lassú tűznél sütjük. Ha kihűlt, csokimázzal öntjük le.

Megjegyzés:

Díszítésnek a tetejére apróra vágott diót lehet szórni.
És, hogy honnan kapta elnevezését?  Régen a Télapó tiszteletére készült a Püspökkenyér. Lappföldön és Hollandiában az ablakba tették,  úgy várták a Télapót ...



Az arianizmus Arius-nak és követőinek (az ariánusoknak) eretnekmozgalma volt a 4. században.Legfőbb tétele, hogy a Fiú-isten nem öröktől való, csupán az Atya-isten teremtménye, amivel Jézus isteni voltát, s egyúttal a Szentháromság tanát tagadja. Az arianizmus tanait már az első Niceai Zsinat (325) vitatta, de Arius és követői néhány módosítást eszközöltek, s így az egyházi hatóságok csak az első Konstantinápolyi Zsinaton (381) nyilvánították eretnekségnek. Ennek ellenére a Kelet Római Birodalom szétesése után több, a gótok által alapított európai országban hivatalos államvallás lett. A Toledói Vizigót királyságban egészen a harmadik Toledói Zsinatig (589).


Arius Líbiában született. Nagy szorgalom által szép ismeretekre tett szert, különösen fegyelmezett észjárása és ékesszólása által tűnt ki. Kortársai igen komoly és szigorú jelleműnek mondják ámbár nagy lágysággal irt művei az ellenkezőről tanúskodnak. A hiúság- és dicsvágytól pedig éppen nem volt mentes. Szt. Péter alexandriai püspök már ifjú korában felvette őt az alsóbbrendű egyházi személyzet sorába de mert nemsokára Meletiushoz pártolt, az egyház közösségéből kizárta. Idővel ugyan ismét visszafogadta őt Péter az egyház kebelébe és alszerpappá szentelte, de ismét kiközösítette, mert Meletiust védte.
Csak Péter utódja Achilles vette ismét vissza az egyházba és 312-ben áldozópappá szentelte. 313-ban Alexandriában a Baukalisnak nevezett egyház önálló vezetését bízták rá és kevésbe múlt, hogy a nemsokára elhalt Achilles utódjává nem választatott. Azonban Sándor lett püspökké, mire Arius a 317. év körül bosszúból vagy sértett hiúságból élére állt azon mozgalomnak, mely az egyházat keleten és nyugaton hosszú ideig tartó siralmas helyzetbe döntötté. Sándor püspök, Szokratész szerint (Hist. eccl. I. 5.) papjai; jelenlétében talán nem eléggé határozott kifejezésekkel szólott a Szentháromság tanáról. Arius Sándort igazságtalanul szabelliánizmussal vádolván, hirdetni kezdette saját tanát, melynek főpontjai a következők: Az Isten sokkal fönségesebb, semhogy a világot közvetlenül alkotta volna és vele közvetlen érintkezésben állna; másrészt meg az Isten közvetetten működését maga a teremtés sem viselheti el. Ha tehát az Isten e világot alkotta, szüksége volt egy közvetítő lényre, mintegy eszközre a teremtésnél, és ez a közvetítő lény Arius szerint az ige vagyis a Fiú, kinek lényege ennélfogva nem egyenlő az Apával, hanem attól egészen különböző, mert különben ő sem hozhatta volna létre a világot.»
E mondatban mint egy dióhéjban Arius egész tana benne van
 Szent Márton hazatérése után Savariában megkezdte térítő munkáját. Édesanyját is a keresztény hitre vezette és megkeresztelte. A
hagyomány szerint az egykor a szombathelyi Domonkos templom előtt álló kút vizével keresztelte meg. A kút helyén ma Rumi Rajki István szép Szent Márton szobra áll. Apja továbbra is a pogány hit követője maradt.
Missziós munkája szülőföldjén nem volt zavartalan. A 4. században erősen fellángolt az eretnek ariánus mozgalom, ő
szinte egyedül szállt harcba vele. Az ariánusok a keresztény hitet bátran hirdető Márton ellen támadtak. Elfogták, megvesszőzték és elkergették Saváriából.






„Párizs – Márton megcsókolja a leprást..”

A lepra vagy Hansen-kór (régi magyar nevén bélpoklosság) egy idült, fertőző betegség. A Mycobacterium leprae okozza, amely a TBC kórokozójához hasonlít. Lappangási ideje változó, pár hónaptól akár 40 évig is terjedhet. A betegség klinikai formái sokrétűek, legismertebb a viszonylag jóindulatú, lassú lefolyású tuberkuloid lepra, mely a bőrt és a környéki idegeket támadja meg, és van a gyors lefolyású, erősen fertőző lepromatózus lepra, amely a bőrön göböket képez (leprómák), megtámadja az idegeket és a zsigereket is. Jelenleg 2-10 évnyi kezeléssel, antibiotikumok keverékével gyógyítható. Kutatók megfigyelték, hogy az emberek 95%-a eleve immunis a lepra baktériumára.

A betegség tünetei

A leprának több típusa van.
  • Lepromatosus: bőrben, nyálkahártyákon, zsigerekben képződő daganatszerű sejtszaporulatok (ún. granulomák, lepromák). A beteg váladékaival nagy számban ürítheti a kórokozókat, járványügyi szempontból ezért ez a forma a legjelentősebb.
  • Tuberculoid: a bőr foltos elszíneződése és érzéketlenné válása, perifériás idegrendszeri bénulások, szövetelhalások, a végtagok, az arc megcsonkulása a jellemző. A tuberculoid formában a kórokozó a beteg váladékaiban ritkán mutatható ki.

Története

A kutatók szerint Kelet-Afrikából terjedt el a világ többi részeire. Európában már az ókorban is létezett és a keresztes háborúk idején tömegesen jelent meg a pestissel együtt, majd megjelenése fokozatosan szórványossá vált, de több fellángolása volt. A 19. században például egyedül Norvégiában kétmillióan betegedtek meg leprában.A Mycobacterium leprae-t 1873-ban Gerhard Hansen norvég orvos izolálta. A betegség 1982 óta gyógyszerkombinációval gyógyítható, de a kezelés hosszadalmas és költséges. A XX. század elején azonban ezt még nem így gondolták, ezért kitelepítették a leprásokat Spinalonga kicsi szigetére, amely alig fél óra alatt körbejárható. A velenceiek erős várat építettek ide, ennek az erődítménynek a falai mögött éltek a leprások, a világtól elzárva. Víz nincsen a szigeten, emiatt hatalmas ciszternákat építettek, és télen felfogták a csapadékvizet, ezt itták. Nyáron vizet, kenyeret és élelmiszereket egy krétai kistelepülésről vittek a szigetre. Mivel a leprakór öt-hét év alatt hatalmasodott el teljesen a betegen, ezért az ide száműzöttek megpróbáltak közösségi életet élni.

Mai elterjedése

A betegséget korábban már legyőzöttnek hitték, világszerte azonban még ma is milliós nagyságrendben jelentkezik és számos országban igen elterjedt.Románia területén, Dobrudzsában, a Duna-delta vidékén, Tulcea megyében van egy lepra szanatórium (Tichileşti), 2007 novemberében 23 beteggel, amely Európa utolsó ilyen „lepratelepe”.
Négy különböző típusú mutációját azonosítottak, melyek alapján felvázolták a lepra elterjedésének térképét.










A francia legenda azt meséli, hogy Szent Márton szamara egyszer a dűnék közé tévedt. Lámpással felszerelt gyerekek találták meg éjjel.

Jutalmul Szent Márton süteménnyé változtatta a szamár potyadékát.

Észak-Francia-országban az iskolás gyerekek minden évben pompás lámpásokat készítenek céklából, bejárják a dűnéket, majd összetalálkoznak Szent Mártonnal és a szamárral. Ezután bevonulnak a városba, ahol péksüteményt kapnak.








LAMPIONOK




Márton püspök útjai - mozaik Szombathelyen






Tours és Szombathely







Batthyány-Strattmann Lászlót sokan már életében szentként tisztelték. A boldoggá avatási eljárás először 1944-ben kezdődött, ami hamarosan félbeszakadt, az ismételt eljárást 1982-ben kezdték újra. II. János Pál pápa 2003. március 23-án boldoggá avatta.


 Batthyány-Strattmann László a szegények orvosa

Boldog németújvári Batthyány-Strattmann László herceg
(Dunakiliti, 1870.10.28. – Bécs, 1931.01.22.)
magyar főnemes, a „szegények orvosa”.
Ünnepe: január 22.

Ifjúkora
Batthyány László gróf szülei hatodik gyermekeként jött világra. Édesapja korán elhagyta családját, édesanyja fiatalon halt meg.
Tanulmányai során eleinte Bécsben többet között kémiát, filozófiát és zenetörténetet hallgatott, életének ezen időszakában leánya született, 1896-ban orvostanhallgató lett, tanulmányait 1900-ban fejezte be. Ebben az időszakban ismerkedett meg gróf Maria Theresia Coreth zu Coredo und Starkenberggel, akit 1898. november 10-én Bécsben feleségül vett. Rendkívül boldog házasságából 13 gyerek született.

Orvosi tevékenysége
Az egyetem befejezése után Batthyány magánkórházat nyitott Köpcsényben (ma Kittsee, Ausztria). Orvosként is folyamatosan tovább képezte magát, először sebész, majd később szemész képesítést szerzett.
1915-ben nagybátyja halálakor megörökölte a hercegi címet és a Strattmann nevet. Ekkor az újdonsült Batthyány-Strattmann herceg családjával a körmendi kastélyba költözött, amelynek egy szárnyában szemészeti klinikát rendezett be. A mélyen vallásos orvos szegény betegeit ingyen gyógyította, így a „szegények orvosaként” vált ismertté.







Keresztelő Szent János és a keresztelő Szent Márton


        



Az alábbi latin mondások Szt. Márton életének egy –egy epizódjához köthetők? Miért is?

POST NUBILA PHOEBUS. Derűre ború.     -  Worms
VERITAS VINCIT. Az igazság győz.   -   Worms
DIVELLI A CARO, RES EST DURISSIMA, AMICO. Legkeserűbb elválni a drága baráttól.   –  Hillarius
 NOMEN EST OMEN. (Plautus) A név előjel.     - Márton nevének jelentése : Martinus = Kicsi Mars – a háború istene
NE QUID NIMIS! (Terentius) Csak semmi túlzás!    -  Mártont püspökké akarják megtenni
VOX POPULI, VOX DEI. A nép szava isten szava.  - Mártont megválasztják püspöknek
 REPETITIO EST MATER STUDIORUM. Ismétlés a tudás anyja. – Márton hittanuló
HIC ET NUNC. Itt és most. – Márton  megkereszteli az Anyját
ORA ET LABORA! Imádkozzál és dolgozzál! – Márton a szerzetesei között
 TEMPORA MUTANTUR ET NOS MUTAMUR IN ILLIS.  Az idők változnak és mi változunk velük.  - Márton elmondja szüleinek, hogy szeretné megkeresztelni őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése